MS GLASGOW - BMX 2023
News photo
Avatar of Writer

Matěj Chalupný,

22. srpna 2023

ZÁVODY

V první půlce sprna sváděli cyklisté mnoha disciplín boje o cenné kovy a duhové dresy na Mistrovství světa v cyklistice, které hostilo skotské Glasgow. Jednalo se o historicky první světový šampionát, který zahrnoval téměř všechny cyklistické disciplíny a byla to tedy taková „cyklistická olympiáda“. Stejný formát by se měl opakovat za čtyři roky.

Česká reprezentace BMX zde měla své zástupce. V juniorských kategoriích to byla Sabina Košárková, která obhajovala bronz z loňského MS a letos obsadila šesté místo na Mistrovství Evropy ve Francii. Dále Jakub Cidlinský, letošní mistr ČR v kategorii Junior Men. V kategorii Men U23 jsme měli hned dva zástupce v podání Matěje Linharta a Marka Neužila, který už má za sebou skvělé výsledky této sezóny (pódium na Světovém poháru, páté místo na ME). Posledním členem reprezentace byla Eliška Bartůňková, která se představila v kategorii Women Elite.

 

Všichni výše zmiňovaní postoupili z kvalifikační jízdy do dalších bojů. Jakub Cidlinský skončil po pádu v 1/8 finále, stejného výsledku dosáhl i Matěj Linhart. Čtvrtfinálem skončil závod pro Elišku Bartůňkovou. O umístění v TOP 8 bojovali Sabina Košárková s Markem Neužilem. Oběma bohužel postup do finále unikl, a tak se Sabina loučila s kategorii Junior Women 11. místem a Marek Neužil bude příští rok útočit na lepší než celkové 10. místo na MS.

Závodu Mistrovství světa BMX se účastnili i jezdci challenge kategorií a zde se nám podařilo vybojovat hned tři tituly mistra světa. Jeden získal opavský Adam Peterek (Cruiser 8-12), který rovněž skončil pátý v kategorii Boys 12, dále se mistry světa stali pardubičtí jezdci Tomáš Souček v kategorii Boys 9 a Dominik Ráliš v Boys 12. Dalšími finalisty byli Max Roškot (2. místo v kat. Boys 8) a Jan Očenášek (7. místo v kat. Boys 9).

Fotoreport: Navadanet

 

Matěj Linhart a Marek Neužil, kategorie U23

 

Slavnostní vyhlášení, kategorie Boys 9, Tomáš Souček a Jan Očenášek

 

 

 

 

 

Vyhlášení kategorie Boys 12, Dominik Ráliš a Adam PeterekMistři světa Dominik Ráliš a Adam PeterekJuniorka Sabina Košárková