UCI MISTROVSTVÍ SVĚTA BMX 2024, ROCK HILL, USA
News photo
Avatar of Writer

Matěj Chalupný,

19. května 2024

ZÁVODY

Země, která světu přinesla bikros, hostila po sedmi letech znovu Mistrovství světa. Areál Rock Hill BMX Supercross track letos slaví 10. výročí a musím říct, že i po své první dekádě si drží vysoký standard. Bohužel, olympijský rok s celým závodním kalendářem zamával a kromě Mistrovství Evropy v italské Veroně a národních šampionátů se další významné mezinárodní závody letos konat nebudou. A dost možná měl i termín letošního MS obrovský vliv na průběh onoho "duhového" závodu.

 

Šampionát se na plno rozjel v neděli 12. května, kdy se na start postavily kategorie cruiser. V tu dobu bylo počasí snad ještě na straně jezdců nebo to tak alespoň vypadalo z live streamů. V dalších dnech se silně představilo počasí plné hurikánů a bouřek, které je pro tento stát tolik typické. Pondělní a úterní závod se ještě zvládl odjet celý, ale středeční závod, kde se představily i kategorie 15, 16 a Masters, byl počasím snad bezprecedentně poznamenán. O celkových výsledcích rozhodly pravidla, která jsou sice platná, ale velmi přísná. Titul je titul, ale možná navždy to bude "titul s ale". 

 

Čeští jezdci challenge kategorií nenavázali na loňský počet finálových umístění. Jediný, kdo si po roce opět zažil chuť finále, byl pardubický Dominik Ráliš. Ten po dojezdu svého závodu mění startovní číslo z W1 na W5.

 

Championship kategorie měly v plánu úterní a středeční volný trénink. Z důvodu špatného počasí a nejspíš i mírného skluzu challenge závodů byly tyto tréninky zrušeny. První ostrý dotek s tratí tak přišel až ve čtvrtek v rámci oficiálního tréninku, 55 minut pro každou kategorii. na který navázalo 40 minut warm-upu v den kvalifikace. 

 

Naši reprezentanti se s každou svou další jízdou zlepšovali, což bylo fajn. Úvodní výkon byl velmi nejistý, nicméně páteční warm-up vypadal lépe a náše představení už bylo trochu veselejší. 

 

Junior Jakub Klement na svět odjížděl se slušnými výsledky z posledních závodů (druhé místo na EP v Benátkách, vítězství na prvním ČP v Brně-Lískovci). Technika po dráze byla jeho silnou stránkou, ke které se přidaly s postupem času i slušné starty. Na druhou stranu jízda loket na loket, neustálé kontakty a skrumáže především v zatáčkách mu zatím stále nejsou vlastní. Každou svou jízdu si tak musel vyloženě vybojovat a vlastně ani jednou nedokázal jet tak, jak by si představoval. A dost možná neukázal svůj plný potenciál, který předvedl například v Benátkách či Lískovci. Za celé MS však jízdu nevzdal a i z nevýhodných pozic se rval a skákal dál. Protože kdyby ne, mohl mít po závodě mnohem dřív.

 

Sabina Košárková nastupovala do závodu Women U23 jako stříbrná z posledního kola Světového poháru. Dalo by se říct, že měla momentum na své straně. A do určité míry to také potvrdila. Postup ze čtvrtfinále zvládla na cilové pásce o chlup, ale soudě dle semifinále ji to dodalo šťávu. První zatáčka v semifinále byla v jejím podání velmi dravá, na což málem doplatila. Postup ale zvládla a jako jediná z naších jezdců se na start finále postavila. Konečné čtvrté místo je vždy trochu nepopulární, ale i tak se jedná o obrovský úspěch, na který teď musí navázat skvělým výkonem na nadcházejícím ME ve Veroně.

 

V kategorii Men U23 jsme měli dva zástupce. Kromě naší stálice Marka Neužila se na startu MS představil i Jakub Vesecký, který si o své místo výrazně řekl při uplynulém EP v Benátkách. A po právu tak odcestoval do USA. Neužil byl v očích mnoha jezdců i fanoušků jedním z horkých favoritů. Bohužel, tuto roli neobhájil nebo možná neustál. Starty byly a jsou jeho doménou, ale na zdejší trati jakoby nebyl schopný své tempo ze startu udržet. I on sám to cítil, což bylo viditelné na jeho jezdeckém projevu. Ten byl hodně svázaný a opatrný. A to na dobrý výsledek na MS v této kategorii nestačí. Po EP v Benátkách měl dlouhou závodní pauzu a dost možná byl toto jeden z faktorů jeho výkonu. Jakub Vesecký se mi na druhou stranu jevil jako stále se zlepšující a do závodu MS poprávu patřil. Jeho rychlost po trati je velmi slušná, a když se k tomu přidá i silná první rovinka (jako např. v pátečním LCQ), může zajet pěkný výsledek. 

 

Eliška Bartuňková se v kategorii Women Elite rvala o svou účast na OH v Paříži. Podobně jako Klement si i ona musela každou jízdu velmi vydřít, ale postupy vždy zvládla. Start v semifinále se i podle jejích slov vyvedl docela dobře, na což možná doplatila v první zatáčce. Její původní plán podjetí svých soupeřek nevyšel podle představ a musela se tak spokojit se semifinálovým umístění. Kdyby se nebojovalo o místo na OH, byla by nejspíš s výkonem spokojená, neboť za sebou zanechala velmi zvučná jména.

 

Za dva týdny mají naši reprezentanté šanci na nápravu svých chyb a vylepšení svých výsledků. Všem přejeme co nejlepší finální přípravu na Mistrovství Evropy a budeme doufat v medailová umístění.