SABINA KOŠÁRKOVÁ TŘETÍ NA MISTROVSTVÍ EVROPY BMX 2024!
News photo
Avatar of Writer

Matěj Chalupný,

1. června 2024

MISTROVSTVÍ EVROPY

To, co nám k maximální radosti chybělo na MS v americkém Rock Hillu, se nám splnilo na Mistrovství Evropy v italské Veroně. Naše reprezentační výprava si domů odváží cenný kov! Sabina Košárková si ze světové čtyřky poskočila na evropskou trojku a na krku si momentálně užívá bronzovou medaili. Nebyla to však jediná finalistka z naší země.

 

Elen Lapková, která se letos velmi stabilně pohybovala na předních pozicích závodů Evropského poháru, měla velmi dobře našlápnuto na účast ve finále letošního ME. Semifinále pro ni však bylo maximum a domů se vrací jako 11. nejlepší jezdkyně ME v kategorii Girls 16. Potenciál do budoucna rozhodně má, výkonnost taky.

 

Vít Novotný byl vždy silový jezdec, ale síla, kterou disponuje v letošní sezóně, je opravdu hodně přesvědčivá. Postup až do semifinále byl bez větších potíží, ono semifinále už byla pro Víťu fuška. Ale nebyla nereálná. Finále se zadařilo a z venkovní dráhy své finále zahájíl velmi přesvědčivým startem. V polovině první rovinky to už vypadalo, že půjde do vedení, ale jezdec, který byl ještě nad Víťou, celé startovní pole nekompromisně zavřel. Pro Víťu z toho bylo konečné čtvrté místo. 

 

Junioři Jakub Cidlinský a Jakub Klement proplouvali závodem bez větších potíží a společně se sešli na startu semifinále. Klement odstartoval lépe, ale Cidlinský se postupně prodíral startovním polem. Svou jízdu dotáhl Cidlinský do úspěšného konce, a čekala ho tak finálová jízda. Pro Klementa se po vystrčení ze druhé zatáčky finálové brány zavřely a skončil celkově na 12. místě. Jakub Cidlinský se ve finále prokousával ze zadních pozic a cílem zvládl projet na pátém místě.

 

Sabina Košárková zažívá opravdu velmi úspěšné jaro 2024. Po úspěších na SP a čtvrtém místu na MS se dokázala prodrat až na stupně vítězů Mistrovství Evropy v kategorii Women U23. Možná jen škoda nepovedeného startu ve finále, protože upřímně na zlatou medaili dnes opravdu měla.

 

Marek Neužil svou výkonností navázal na vydařený víkend ČP v Praze-Řepích. Jeho starty byly v kategorii Men U23 fenomenální. Celý den plnil roli jednoho z favoritů. Čtvrfinálový start byl snad jeho zatím nejlepší, minimálně alespoň z dnešního dne, ale na konci první rovinky byl nešťastně zpomalen za ním padajícím jezdcem a den pro něj skončil, na 28. místě.

 

Eliška Bartuňková skončila, stejně jako na MS v Rock Hillu, po nepovedeném startu v semifinále, na 11. místě. 

 

Tři finálové umístění (3. Košárková, 4. Novotný a 5. Cidlinský), společně se třemi umístěními v semifinále (Lapková, Klement, Bartuňková), jsou skvělý počin a doufejme, že nás toho v budoucnu čeká ještě více.

 

V challenge kategorií ještě není dobojováno. Páteční závod cruiseru a mladších kategorií byl pro naší zemi úspěšný. Predevším finále kategorie Boys 10 bylo českou záležitostí, neboť hned pět českých borců si to rozdalo o titul evropského šampióna. V nedělním závodu starších challenge kategorií máme opět několik českých zástupců, tak doufejme, že na uplynulé dva dny navážou!

Příští víkend se koná 5. a 6. kolo Sazka ČP BMX v Benátkách nad Jizerou, kde se můžete se všemi úspěšnými reprezentanty potkat a třeba se s nimi i vyfotit.