DVA MISTŘI EVROPY A DVACET ČTYŘI ČESKÝCH BIKROSAŘŮ VE FINÁLE MISTROVSTVÍ EVROPY VE VERONĚ!
News photo
Avatar of Writer

Matěj Chalupný,

3. června 2024

MISTROVSTVÍ EVROPY

Mistrovství Evropy BMX 2024 je minulostí. V pátek se konal závod cruiserů a kategorií do 10 let, v sobotu byl na programu závod kategorií 15 a 16, Junior, U23 a Elite a v neděli se pak na start postavily kategorie challenge 11+. Počasí ve Veroně bylo po celou dobu konání jako na houpačce, kdy se střídaly přívaly deště s velmi vysokými teplotami. To ale nebránilo naším jezdcům v tom, aby předvedli, jakou výkonnost a potenciál máme.

 

Páteční závod již tradičně patří jezdcům závodících na cruiserech. My měli na startu rovněž několik účastníků. Největších úspěchů se dočkali jezdci, kteří se jinak závodům na cruiserech nevěnují, ale spíše si tím zpěstřili svou účast na ME. Do finálových bojů se zvládlo prodrat šest naších zástupců. Štěpánka Fremlová, která se v kategorii Cruiser Girls 16-under umístila na sedmém místě. Tato kategorie byla sloučená s kategorií Cruiser Girls 12-under a Dominika Vysocká brala stříbro. Loňský mistr světa v této kategorii, Adam Peterek, si v kategorii Cruiser 13/14 dojel pro bronzovou medaili. Ve finále ho doplnil další český zástupce, Štěpán Havelka, který cílem projel na sedmém místě. O stupěn výše se dostal Tomáš Haluza, který si tak domu odvezl střibro z kategorie Cruiser 35/39. Posledním finalistou na cruiserech se stal Robert Boček, který cílovou čáru protl na šestém místě v kategorii Cruiser 45/49.

 

V pátek se na startu rovněž představily mladší kategorie do 10 let. Zde byli všichni diváci svědky téměř českého finále v kategorii Boys 10, neboť hned pět naších zástupců se rvalo o titul mistra Evropy ve své kategorii. Finálová jízda, skoro připomínající finále této kategorie na Českých pohárech, byla obrovskou podívanou. Jiří Luska odstartoval nejlépe a do první zatáčky najížděl bok po boku s Tomášem Součkem. Jan Očenášek si však jejich souboje všiml a první zatáčku projel mazácky. Ujal se vedení a po zbytek finálové jízdy se ho již nepustil. Tomáš Souček tak skončil druhý, Jiří Luska třetí, Matyáš Karel Klapetek sedmý a Tadeáš Vlk osmý, ale mistrem Evropy se stal benátecký Jan Očenášek! V kategorii Boys 8 skončil na stříbrné příčce Radim Průcha a na pátém místě se umístil Petr Vacek. V kategorii o rok starší, tedy Boys 9, jsme měli opět dvě obsazení na finálové rampě. Max Roškot si domů odvezl čtvrté a Albert Kohoutek páté místo. 

 

Jak již bylo zmíněno v předchozím článku, v sobotním závodu Championships kategorií viděli diváci na startu finálových jízd celkem tři reprezentační dresy. Vít Novotný bral v kategorii Boys 16 čtvrté místo, Jakub Cidlinský se v kategorii Men Junior dostal na celkové páté místo a Sabina Košárková, závodíci v kategorii Women U23, se stala bronzovou medailistkou ME.

 

Neděle byla pro naší zemi opět štědrá a dokonce jsme téměř zopakovali páteční dominanci v kategorii Boys 10. Jezdci kategorie Boys 13 patří dlouhodobě k evropské či dokonce světové špičce a jejich výkony můžeme sledovat na tuzemských závodech, kde se snaží dominovat kategorii 13-14. Dominik Ráliš se přidal k Janu Očenáškovi a i on se stal mistrem Evropy ve své kategorii. Ve finále Boys 13 ho doplnil pátý Matyáš Krnáč, šestý Daren Dvořák a sedmý Štěpán Havelka. V kategorii Girls 14 se Veronika Žáčková umístila na šesté pozici a přidala se tak ke Štěpánce Fremlové, která si zajela finále v pátečním závodu. Posledním finalistou z naší země byl dnes už matador a ostřílený jezdec, který stále zvládá držet krok s mladými juniory a eliťáky na českých závodech, Tomáš Haluza. Na startu finále nebyl jediným bývalým eliťákem, neboť se o titul rval s Italem De Vecchim či Francouzem Gutierrezem. Po neúspěšném pokusu o prodrání se na pódium v první zatáčce se musel spokojit s konečným sedmým místem.

 

Všem závodníkům moc gratulujeme a děkujeme za reprezentaci naší země.