JAK JE TO S ŘAZENÍM NA STARTU?
News photo
Avatar of Writer

David Průša,

14. června 2024

PRAVIDLA

Ačkoliv se na čipy jezdí v České republice asi 6-tým rokem, stále jsme při závodech upozorňováni na to, že v rozpisu na čtvrtfinále, semífinále či finále máme chybu. Téměř vždy ovšem vyšlo najevo, že chyba byla v neznalosti pravidel tazatele, proto neuškodí, pokud si je zopakujeme. 

 

První užívané pravidlo se týká toho, kdo postoupí do čtvrtfinále, semifinále či finále, nebo-li podle čeho je určováno pořadí jezdců po odjetých základních rozjíďkách. To se řídí výhradně počtem získaných bodů z rozjížděk. Kdo má z jízd nejméně bodů, ten se umístí nejlépe. Pokud dojde se shodě bodů, rozhoduje umístění v poslední jízdě. Kdo má při shodě bodů lepší umístění, umístí se lépe. Pokud mají jezdci stejné umístění v poslední jízdě, rozhoduje umístění v předchozí jízdě. A pokud je shodné i předchozí, rozhoduje jízda před ní atd. Pokud by byla všechna umístění v rozjížďkách shodná, rozhoduje lepší čas poslední jízdy, případně předposlední ....

 

Tím určíme, kdo postupuje do finálových jízd. Nic víc. Jak si kdo bude vybírat na startu ovšem již není založeno na počtu získaných bodů, resp. na pořadí po rozjížďkách, ale na času poslední jízdy. Postupivší jsou tedy seřazeni podle časů, a ten kdo byl rychlejší, si vybírá dříve. Může tedy nastavit situace, že i ten, kdo postoupil podle bodů jako poslední, si může vybírat první, pokud byl v poslední jízdě z těch, co postoupili, nejrychlejší.

 

Pozn.: 

pravidlo 6.1.029bis pravidel UCI


The gate starting positions during the Qualifiers (1/32, 1/16, 1/8, 1/4 and 1/2 Finals depending on the number of participants) and the Final shall be determined as follows:

 

a) In order of lap time from the previous Stage or Round – the fastest rider has the first choice on the gate

b) In order of finish placing from the previous Stage or Round - first placed rider has first choice on gate