7. A 8. KOLO EVROPSKÉHO POHÁRU, TIEL, NIZOZEMSKO
News photo
Avatar of Writer

Matěj Chalupný,

16. června 2024

EVROPSKÝ POHÁR

Mistrovství Evropy i světa už máme letos za sebou, ale Evropský pohár je stále v plném proudu. Fakt, že olympijská kvalifikace je již u konce, rozhodně přispěl k nižšímu počtu závodníků v elitních kategoriích. I tak se ale na startu závodu, který hodně ovlivnilo počasí, představilo několik zvučných jmen.

 

Velmi silný vítr po celý víkend měl za následek, že se i elitní kategorie proháněly po minisekci. To byla škoda, neboť zdejší profisekce vypadala zajímavě. Počet naších reprezentantů na startu tohoto víkendu byl malý, ale i tak se nám podařilo urvat pěkná umístění a mnoho finálek. Elen Lapková (kat. Girls 15/16) i nadále pokračuje ve skvělé sezóně a tento víkend pro ní znamenal nejen další dvě finálová umístění, ale i její první evropské pódium. Po sobotním pátem místě se v nedělním závodu prodrala až na celkové druhé místo! Vít Novotný zajel v kategorii Boys 15/16 v sobotním závodu páté místo, v neděli se mu brány finále zavřely šestým místem v semifinále. Naše eliťačka Eliška Bartuňková byla stejně jako Elen po oba dny ve finále. Svůj den na pódiu si však prohodily. Eliška skončila v sobotním závodu třetí a v neděli protnula cílovou čáru na šestém místě.

 

Finalisty jsme měli rovněž mezi challenge kategoriemi. V sobotu se o finálová umístění postarali tito jezdce. Michal Novotný skončil šestý (Cruiser 30/44), Tadeáš Vlk zvítězil mezi jezdci Boys 10, Barbora Maarová (čtvrtá) s Dominikou Vysockou (šestá) v kategorii Girls 11/12,. Silný český ročník jezdců Boys 13 měl ve finále tři zástupce, a sice Alana Pětiokého (druhý), Dominika Ráliše (pátý) a Adama Jindráka (šestý). Dále ještě Ondřej Lux, který skončil bronzový v kategorii Boys 14.

 

V neděli skončil Lukáš Smrž čtvrtý v kategorii Cruiser 45+, Tadeáš Vlk si zajel víkendový double a opět zvítězil v kategorii Boys 10, Barbora Maarová byla tentokrát jediná naše zástupkyně v kat. Girls 11/12 a skončila pátá. Benjamin Fojtík dojel v kat, Boys 12 rovněž pátý. A na závěr, v kat. Boys 13 to byla opět třetice našich jezdců, která se postavila na start finále. Dominik Ráliš zvítězil, David Lapka skončil čtvrtý a Alan Pětioký šestý. 

 

Následující tři víkendy budou v řežii domácích závodu. MBL ve Vyškově již příští víkend, na který naváže ČBL v Nižboru a pak již dlouho očekávané MČR v Praze-Bohnicích.