OVLIVŇUJE VÝŠKA MLADŠÍCH JEZDCŮ UMÍSTĚNÍ V ZÁVODU?
News photo
Avatar of Writer

David Průša,

2. července 2024

ADMINISTRATIVA

Byl jsem požádán jezdcem Alexandrem Rollem o umožnění provedení věcekého výzkumu na téma jak výška jezdců oblivňuje umístění v závodu. Této žádosti jsem vyhověl, výzkum proběhne při MČR, přičemž níže přikládám jeho text k žádosti. 

 

Rozdělení jezdců bikrosu do kategorie „Challenge“, je v Česká republice shodně s pravidly UCI, určeno věkem a velikostí kol. U určování věku není důležité, jaký je věk jezdce v den závodu, ale jakého věku dosáhne v daném kalendářním roce. Dívky si v Challenge kategoriích mohou vybrat, zda-li pojedou svoji věkovou kategorii či kategorii o rok mladší. Challenge kategorie na 20-ti palcových kolech jsou „Boys 6 and under, Boys 7, Boys 8, Boys 9, Boys 10, Boys 11, Boys 12“ atd. Například v letošním roce jsou v kategorii Boys 10 chlapci a dívky narozeni od 1. ledna do 31. prosince 2014 případně také dívky narozené od 1. ledna do 31. prosince 2013. Závodí se dle systému KsK + KO a velké finále. O postupu do vyřazovací fáze KO rozhoduje celkový počet dosažených bodů v základních kvalifikačních jízdách.

 

Hlubší vhled do bikrosového závodění přináší celou řadu zajímavých otázek, jejichž zodpovězení by mohlo pomoci rozvoji nejen dětí, ale i tohoto krásného sportu. Touto cestou Vám představuji studii, zabývající se jednoduchou otázkou, do jaké míry souvisí výška jezdců mladšího školního věku s jejich závodním umístěním. Pro tuto studii byl vybrán závod Mistrovství České republiky jednotlivců, který pořádá TJ SLOVAN BOHNICE PRAHA 8 – ODDÍL BMX dne 6. července 2024. Metodika této studie spočívá ve zjištění výšky jezdce v závodní den, a následným statistickým vyhodnocením výsledků Závodu.

 

Prakticky řečeno, v den Závodu se po ukončení tréninku Bloku 1, tedy od 9:30 do 10:30, dostaví jezdci kategorie „B6, B7, B8, B9, B10, B11 a B12“ ke změření výšky k budce organizátora u cílové čáry. Výška bude změřena jezdci bez obuvi a helmy. Všechny závodníky a jejich zástupce upozorňuji, že účast v této studii je dobrovolná. Pokud se podaří získat dostatečně reprezentativní vzorek údajů, budou výsledky zpracovány a prezentovány anonymně, opět zde na stránkách https://czechbmx.cz.

 

Všem závodníkům přeji mnoho úspěchu. Jejich blízkým i ostatním příznivcům, aby si tento bikrosový svátek užili příjemnou podívanou. A všem, kteří se rozhodnou mou iniciativu podpořit, včetně organizátorů a pořadatelů Závodu mnohokrát děkuji, Alexandr Rollo (617).