SAZKA MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY BMX 2024 - PRAHA-BOHNICE
News photo
Avatar of Writer

Matěj Chalupný,

7. července 2024

ZÁVODY

Vrchol domácí sezóny máme úspěšně za sebou. Uplynulý víkend se na skvěle připravené dráze v Praze-Bohnicích utkalo okolo 350 jezdců, které čekaly dva boje o mistrovský titul. V sobotu bylo na programu Sazka Mistrovství ČR jednotlivců, neděle pak posloužila k porovnání výkonnosti jednotlivých klubů, tedy Sazka MČR družstev.

 

Už při pátečním tréninku bylo na první pohled zřejmé, že budeme svědky velmi rychlých výkonů. Místní dráha totiž vysoké rychlosti přímo nahrává a kdo nemá techniku na vysoké úrovni, může mít s jejím projetím problém. I toto přispělo k velmi zajimavým závodům. Zcela odlišné počásí po oba dny bylo rovněž zpestřením, i když je jasné, že nedělní podmáčenou trať asi nikdo neuvítal. Ale podmínky jsou pro všechny stejné a záleží pouze na jezdcích, jak se s tím vypořádají.

 

Již po několikáté se budu opakovat, a rád, tím, že kategorie Championships mají u nás v ČR snad světlejší zítřky. Kat. U 23 ani Elite zatím nedisponují velkým počtem jezdců, ale pro kat. Men Junior toto neplatí. Téměř dvě plné rampy je slibný počet a já doufám, že kluci u sportu vydrží a v budoucnu doplní kategorie U23 a Elite. Zajimavá podívaná na Českých pohárech pak přiláká a nadchne mladší jezdce, kteří je budou chtít následovat. V kategorii Girls 13+ byl rovněž k vidění zajimavý počet bikrosařek a i s ohledem na úspěchy, které naše reprezentantky na světových závodech tradičně zajíždějí, si přeji, aby naše mladé slečny u BMX vydržely.

 

V kategoriích Championships se stali mistry ČR tito jezdci:

Women Junior - Viktorie Adamcová (SK Jantar Opava)

Men Junior - Jakub Klement (SK Jantar Opava)

Women U23 - Petra Behenská (TJ Slovan Bohnice BMX)

Men U23 - Marek Neužil (TJ Slovan Bohnice BMX)

Women Elite - Eliška Bartuňková (Bikrosclub Řepy)

Men Elite - Matěj Chalupný (Bike Team Uničov)

 

Mistři kategorií Challenge:

Boys 6 - Laura Tejmarová (TJ Slovan Bohnice BMX)

Boys 7 - Matěj Novák (Bikrosclub Řepy)

Boys 8 - Denisa Tománková (TJ Favorit Brno)

Boys 9 - Albert Kohoutek (SC BMX Benátky)

Boys 10 - Jiří Luska (Bike Team Vyškov)

Cruiser Mini - Šimon Franta (Tufír Team)

Cruiser Top - Jáchym Černý (TJ Favorit Brno)

Cruiser Masters 30-44 - Jakub Skřejpek (TJ Favorit Brno)

Cruiser Masters 45+ - Robert Boček (TJ Favorit Brno)

Boys 11 - Ondřej Průcha (Bike Team Vyškov)

Boys 12 - Daniel Vejchoda (Utopia Bikes Zábřeh)

Girls 13-16 - Elen Lapková (TJ Slovan Bohnice BMX)

Boys 13 - Adam Peterek (SK Jantar Opava)

Boys 14 - Matěj Pavka (BMX Krupka)

Boys 15 - Václav Najser (SK Jantar Opava)

Boys 16 - Vít Novotný (TJ Favorit Brno)

Men 17+ - Matěj Hurník (AMK BMX Studénka)

Masters 30+ - Tomáš Haluza (TJ Favorit Brno)

 

Když sečteme vítěze všech kategorií a rozdělíme je podle klubů, tak na prvním místě se s počtem 6 mistrovských titulů umístil klub TJ Favorit Brno. Shodný počet čtyřech mistrů si odváží domácí TJ Slovan Bohnice BMX a také SK Jantar Opava. Bikrosclub Řepy ziskal dva tituly.

 

Nedělní závod družstev však sobotnímu "rankingu" neodpovídal. MČR družstev je od závodu jednotlivců odlišný a záleží také, v jakých kategoriích vaši jezdci závodí. Boduje se každá jízda a pokud máte ve svém družstvu dva top jezdce jezdící ve stejné kategorii, budou si navzájem ubírat body. Z celkového počtu 75 družstev se nejlépe podařilo poskládat družstvo týmu SC BMX Benátky (Albert Kohoutek, Tomáš Vesecký, Lukáš Vesecký, Jan Očenášek), kteří tak obhájili loňské prvenství. Druzí skončili závodníci týmu TJ Favorit Brno (Ondřej Lux, Robert Boček, Vít Novotný, Tomáš Haluza), které na pódiu doplnilo družstvo Bike Team Vyškov (Benjamin Fojtík, Jiří Luska, Ondřej Průcha, Jaromír Honzák).

 

Kompletní výsledky k dispozici zde na webu.

 

Pořadatelům děkujeme za povedený mistrovský víkend a část českých jezdců budeme moct sledovat příští víkend na Evropském poháru v Lotyšsku.