9. A 10. KOLO EVROPSKÉHO POHÁRU BMX - VALMIERA, LOTYŠSKO
News photo
Avatar of Writer

Matěj Chalupný,

19. července 2024

EVROPSKÝ POHÁR

Předposlední víkend letošního EP se konal na dráze nesoucí jméno Marise Strombergse v lotyšské Valmieře. Počet startujících jen o fous nepřekonal číslo 500, ale ona slabší účast se vzhledem k letošnímu kalendáři dala očekávat. I tak se na startu objevila zvučná jména. V příštím roce bude na této dráze probíhat UEC Mistrovství Evropy, takže rozhodně neuškodilo si místní dráhu vyzkoušet.

 

Ve sloučené kategorii Women Championships si Eliška Bartuňková dojela pro sobotní čtvrté a nedělní třetí místo. Kategorie Men U23 měla dva české zástupce, a sice Marka Neužila a Vojtěcha Polesného. Neužil navázal na vítězství z nedávného MČR a v sobotu si připsal první místo, v neděli pak závod dokončil na stříbrné příčce. Vojtěch Polesný se po oba dny prodral do semifinále, ale přes brány do finále neprošel. Junior Jakub Cidlinský si v sobotním finále své kategorie dojel pro páté místo. Nedělní závod kat. Junior Men skončil nejen pro Cidlinského, ale i pro Víta Gruntoráda v semifinále. Elen Lapková (Girls 15/16) si připsala další pódiová umístění, konkrétně sobotní druhé a nedělní třetí místo. Vít Novotný v sobotu obsadil nejvyšší stupínek závodu kategorie Boys 15/16, v neděli se musel spokojit s osmým místem.

 

Sobotními finalisty kategorií Challenge se stali tito naši jezdci. Jáchym Černý se umístil čtvrtý (kat. Cruiser 17/29), Martin Barabáš čtvrtý a Lukáš Smrž sedmý (kat. Cruiser 40+), Boys 10 vyhrál Tadeáš Vlk, Ondřej Průcha skončil osmý (kat. Boys 11), Dominika Vysocká brala druhé místo (kat. Girls 11/12). Kat. Boys 13 měla hned tři české jezdce ve finále, a sice druhého Adama Peterka, pátého Davida Lapku a šestého Matyáše Krnáče, Štěpánka Fremlová dojela v kategorii Girls 13/14 sedmá, Ondřej Lux obsadil v kat. Boys 14 šesté místo a Robin Peterek bral v kat. Men 17+ sedmé místo.

 

Nedělní finalisté: Jáchym Černý (7. místo - Cruiser 17/39), Cruiser 40+ se třemi českými finalisty, konkrétně pátým Martinem Barabášem, šestým Lukášem Smržem a osmým Michalem Novotným. Sobotní vítěz kategorie Boys 10 Tadeáš Vlk zvítězil i v neděli, ale ve finále měl hned tři své krajany, a sice šestého Markuse Grunda, sedmého Matyáše Karla Klapetka a osmého Víta Uhra. Ondřej Průcha dojel v kat. Boys 11 na sedmém místě, Dominika Vysocká tentokrát třetí (Girls 11/12). Kat. Boys 13 měla na pódiu dva naše jezdce, stříbrného Adama Peterka a bronzového Matyáše Krnáče. Štěpánka Fremlová skončila v kat. Girls 13/14 třetí a stejné umístění zapsal i Robin Peterek v kat. Men 17+.

 

7. a 8. září se v belgickém Ravels letošní Evropský pohár zakončí.